infltratie en benutting regenwater drinkwater (binnenkort), SIlvolde

(Bio)swale

Subsurface Infiltration

Rainwater Harvesting

Created at: 05 Dec 2021

Description

benutting regenwater voor drinkwater (binnenkort), SIlvolde


Samenvatting (Dutch description)

Watercyclus op perceelniveau

Het hemelwater dat in de Heuvelstraat valt, gaat na veelvuldig gebruik dus weer de grond in. Goed voor de grondwaterstand en het scheelt drinkwaterontrekking elders in het gebied. Voor de droge Achterhoek is dat goed nieuws. Dennis Roes van waterschap Rijn en IJssel noemt het een ‘watercyclus op perceelniveau’. ,,Dat is bijzonder. Dat doen we nog niet veel in Nederland.”

Hoeveel drinkwater exact bespaard wordt, is nog niet duidelijk. Zodra het project loopt, wordt gemeten wat er de woning in- en uitgaat. ,,Maar we besparen sowieso meer dan de helft van het drinkwatergebruik”, zegt Roes.

Vanuit woningbouwcorporaties met hoogbouw is al interesse getoond voor het project. Ook zou het systeem volgens Roes prima te gebruiken zijn voor de tijdelijke woningen die her en der in de Achterhoek worden neergezet. Er hoeft dan immers geen riolering te worden aangelegd.
Waterinnovatieprijs

De Heuvelstraat is genomineerd voor de Waterinnovatieprijs, een wedstrijd waarin innovatieve, groene, toepasbare en kostenbesparende projecten op het gebied van water worden onderscheiden. Een jury maakte een selectie van de inschrijvingen.

Herontwikkeling Heuvelstraat Silvolde in volle gang Wonion vernieuwt de Heuvelstraat in Silvolde op circulaire wijze. Er ligt een behoorlijke verduurzamingsopgave èn Wonion is ambitieus op duurzaamheidsvlak. Wonion trad daarom met samenwerkingspartners en andere organisaties in gesprek om te komen tot een innovatief plan voor een circulaire herontwikkeling van de traditioneel ingerichte straat in Silvolde. De betrokken partners voor de realisatie van de woningen ondertekenden deze week de ‘bouwteamovereenkomst’, met het streven om dit najaar te starten met de bouw van de eerste woningen.

Het circulair herontwikkelen van een straat brengt veel verschillende disciplines samen. Met de circulaire aanpak van de Heuvelstraat wordt een extra stap gezet als het gaat om duurzaamheid. Niet alleen in de ontwikkeling van de woningen, we streven ook naar duurzame energie- opwek en -opslag, een klimaatadaptieve straat en duurzaam waterbeheer. “Dit doen we daarom ook niet alleen.” vertelt Barend Wassink, manager Vastgoed Wonion. Wassink vervolgt: “Samen met gemeente Oude IJsselstreek en met medewerking van samenwerkingspartners krijgt het plan voor de Heuvelstraat steeds meer vorm. De samenwerking tussen de partijen is behoorlijk intensief. Zowel in de voorbereidende fase, maar ook in een latere fase blijft samenwerken en kennisdelen van belang. Donderdag 15 juli ondertekenden Bouwbedrijf Klanderman, Architecten Groep Gelderland, Wassink Installatie en Dusseldorp de ‘bouwteamovereenkomst’ voor de bouw van de duurzame nul-op-de-meter woningen. “Een mooie stap in de realisatie van dit inspirerende en uitdagende project,” aldus Barend Wassink.

Duurzaam en groen De Heuvelstraat wordt een straat met een groen karakter. Er worden 28 nieuwe woningen gerealiseerd. Acht kleine gezinswoningen en twintig levensloopbestendige woningen, met alle voorzieningen op de begane grond. Alle 28 woningen krijgen een huurprijs onder de huurtoeslaggrens. De nieuw te bouwen woningen worden gebouwd in twee fases. Naar verwachting worden de eerste contouren dit najaar zichtbaar. Als alles volgens planning verloopt zijn de eerste woningen halverwege 2022 weer bewoond. Na de realisatie van de eerste fase verschuiven de werkzaamheden naar het hoger gelegen deel van de Heuvelstraat, fase 2. Naar verwachting is de metamorfose en vergroening van de Heuvelstraat eind 2023 afgerond.

Waterbeheer Er vindt niet alleen een vernieuwing van woningen plaats, ook de openbare ruimte wordt opnieuw ingericht. In het waterbeheer worden, met de gezamenlijke inzet van Vitens, Waterschap Rijn en IJssel, Semilla, gemeente Oude IJsselstreek en Wonion verschillende grote stappen gezet. Een van die stappen is dat het hemelwater gezuiverd wordt tot drinkwater. Dit wordt bij twee woningen gedaan. Ook wordt het regenwater gebruikt voor de tuin en ter plaatse geïnfiltreerd in de bodem en van een aantal woningen wordt het douchewater zover gezuiverd dat het hergebruikt kan worden. Het gezuiverde douchewater wordt ingezet voor het spoelen van het toilet en als watervoorziening van de wasmachine. Daarnaast wordt bij vier woningblokken het rioolwater ter plaatse gezuiverd en ook ter plekke geïnfiltreerd.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Images

Videos

About the author

Floris Boogaard

• Submitted 2063 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 2063 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →