trifora afkoppeling regenwater sporthal Enschede

Rainwater Harvesting

Problem Area - Groundwater Trouble

Created at: 12 Nov 2020

Description

aanleg 2016: Op deze locatie speelden meerdere problemen: -een overbelast rioolsysteem -Hoge grondwaterstanden in combinatie met oude woningen -De Roombeek heeft te weinig water in de zomer.

  • De parkeervoorziening van Trifora was aan vervanging en uitbreiding toe.
  • Het dak lekte en was aan reparatie toe
  • De afwatering was kwetsbaar voor hoosbuien.

De sporthal heeft een dakoppervlak van 7500 m2, de tennisvelden een oppervlak van 4000 m2, totaal 1,15 hectare die op het riool loosde. Water wat we op de roombeek goed kunnen gebruiken. De sportvelden geven vertraagd water af middels drainage, de daken niet. De daken kunnen in korte tijd heel veel water leveren, om overstroming daardoor op de Roombeek te voorkomen hebben we een vijver gemaakt. De vijver zorgt voor een vertraging als er heel veel water valt blijft deze achter in de vijver (300M3) zodat de piekbelasting op de Roombeek wordt teruggebracht. De vijver zorgt tevens voor een verlaging van de grondwaterstand wat belangrijk is voor de "jaren 30 woningen" aan de Oldenzaalsestraat.
Met dit project hebben we meerder problemen tegelijk opgelost en gaan we duurzaam met water om. Op 22 februari 2022 vond er wateroverlast plaats door dat het rooster verstopte in de uitstroomduiker in de vijver ( zie foto) met blad, door de bijzondere weersomstandigheden ( dagenlange kleine buien) vond langzaam bladophoping plaats. Bij de hevige piekbui aansluitend zat de boel verstopt en kwam de parkeerplaats blank te staan. Het rooster is verwijderd, het was aangebracht om te voorkomen dat kinderen er in kunnen kruipen.


Samenvatting (Dutch description)

Afkoppeling dakwater en sportvelden 11000 m2 van het riool en aansluiting op de Roombeek

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Videos

About the author

Hendrik Jan Teekens

• Submitted 250 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 250 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →