RWP Dobbelmannklooster Nijmegen

Subsurface Infiltration

Stormwater on Private Property

Rainwater Harvesting

Created at: 29 Mar 2021

Description

RWP Dobbelmannklooster Nijmegen 36 Citizens in the city of Nijmegen who live in an old monastery build themselves a community green water infiltration and rainwater harvesting system that is disconnected from the sewage system. The amount of rain falling in heavy downpours, will continue to increase. Rainwater flows now into a tank and when the tank is full the water flows into the ground via infiltration crates. A measuring system to measure (heavy)rainfall, infiltration speed, water use and water quality is under development. All data is open source and will be used in an app. Help in this stage is appreciated.


Samenvatting (Dutch description)

De 36 bewoners van het Dobbelmannklooster in Nijmegen vangen het regenwater van hun daken op in een watertank. Ze besparen daarmee drinkwater en verdienen hun investering binnen tien jaar terug.

Het Dobbelmannklooster is eigendom van de Woningbouwvereniging Gelderland (WBVG). Het WBVG werkt samen met haar huurders aan het verduurzamen van het klooster. Regenwatergebruik bleek een duurzaamheidsdoel dat door de bewoners snel bereikt kon worden.

Bewoners van het klooster hebben samen 400m2 dakoppervlak van het riool afgekoppeld. De werkzaamheden werden gecombineerd met het verwijderen van een oude olietank uit de achtertuin. De ruimte die de olietank achterliet is gebruikt voor een tank die regenwater opvangt. Het water van het dak gaat via regenwaterpijpen met leidingen onder de grond naar infiltratiekratten, van waaruit het water in de grond kan infiltreren. In de leiding naar de infiltratiekratten is een tank voor het opvangen van regenwater opgenomen. Bewoners van het klooster kunnen het water uit de tank voor verschillende doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld voor het spoelen van de toiletten. Met het afkoppelen van de hemelwaterafvoer zorgen de huurders voor minder belasting van het riool, wordt het regenwater in de bodem geïnfiltreerd en gebruiken ze in de zomermaanden minder drinkwater. Regenwatertank

De watertank heeft een inhoud van 8m3. De grootte van de tank is bepaald op basis van de beschikbare ruimte en financiële middelen. Om zoveel mogelijk regenwater uit de watertank te benutten kan het leidingnet uitgebreid worden. Het leidingnet is in april 2019 al een keer uitgebreid naar toiletten binnen het complex. De terugverdientijd van de investering is korter als er meer regenwater wordt gebruikt. Kosten en terugverdientijd

De bewoners hebben veel zelf gedaan, en kregen daarbij hulp van een loodgieter en een leverancier. De investering bedraagt € 8.500,- en is betaald uit een eigen fonds dat door de huurders is opgezet. Het bedrag bestaat uit de materiaalkosten van de installatie, het leidingwerk, de infiltratiekratten en de geleverde diensten zoals het inhuren de installateur.

De gemeente Nijmegen heeft een subsidie van € 3.500 verstrekt (10 € per m2 afgekoppeld dakoppervlak). In theorie kan er van het afgekoppelde dakoppervlak 350 m3 regenwater per jaar geoogst worden. Bij een m3 prijs voor water van ongeveer € 1,50 besparen de inwoners jaarlijks € 500. De terugverdientijd zit hiermee onder de tien jaar. Leerpunten uit het proces

Een vasthoudende kerngroep van inwoners is noodzakelijk voor het slagen.
Buiten de beleidskaders treden van overheid en eigenaar is wenselijk.
Samenwerking met een (lokale) loodgieter is wenselijk. Hij kan de 'moeilijke' koppelingen in de leidingen realiseren en als back-up fungeren bij onderhoud als de bewoners met kennis van zaken op vakantie zijn of verhuisd.
Door samen met buren regenwateropvang te realiseren en gebruik te maken van zelfwerkzaamheid kan de terugverdientijd van een regenwateropvang installatie sterk verkort worden.
Een goede overheidsvoorlichting is belangrijk. 

Praktische leerpunten

Het gebruik van regenwater voor doorspoelen van toiletten heeft de voorkeur boven waswater.
Een modellering van de installatie vooraf (tankgrootte / infiltratiekratten) is wenselijk.
Organisch materiaal (bijvoorbeeld bladafval, walnoten boom!) in regenwater vermijden.
Het is noodzakelijk om de bodem te testen op infiltratiesnelheid. De test kan eenvoudig zelf uit worden gevoerd.
Metingen kunnen bijdragen aan goedkope meetpunten voor het gemeentelijke pro-actief reageren op lokale hoosbuien (goedkope draadloze meetpunten).
Er valt nog veel te onderzoeken (bijvoorbeeld rol geotextiel rond de infiltratie kratten, vervuilingsgraad regenwater).
Het gebruik van een putfilter is noodzakelijk.
Voor het besproeien van de tuin is de opvang onvoldoende, beter is het de tuin te beplanten met droogte resistente planten.
Meeliften met gemeentelijke groot inkopen (bijvoorbeeld kratten) kan de kostprijs drukken. 

Contactpersoon

Frits Ogg Stichting Beheer Dobbelmannklooster fritsogg@gmail.com 024 3565588

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

About the author

climatescan

• Submitted 1806 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 1806 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →