Wadi Vlierbeek (2003)

(Bio)swale

Bad BMP - Non-Functioning Climate Adaptation

Created at: 11 Jan 2024

Description

wadi van 40-50 cm diep. ontvangt regenwater afstromend van de omliggende wegen en via omgekeerde slokops die het regenwater van het HWA-systeem aanvoeren. De Wadi's van Grote Beek, Leibeek en Vlierbeek zijn via duikers met elkaar verbonden.

Aandachtspunten voor beheer van deze wadi (tips) en ook tops zijn:

  1. de kolken die fungeren als (omgekeerde) slokop. Deze zijn niet goed onderhouden en overgroeid en vrijwel niet meer zichtbaar.
  2. Met de kennis van nu ook niet goed ontworpen. de instroom en uitstroom opening moeten in hetzelfde vlak liggen als het talud om overgroeiiing te voorkomen. Dit ontstaat omdat jet loonbedrijf de maaibalk van zijn maaimachine niet wil beschadigen en daardoor de begroeiing rond de kolk als een "baard" laat staan.
  3. Het vuurwerkafval wordt niet voldoende verwijderd en kennelijk in de wadi afgestoken. dit levert milieukundige oplading van de bodem op met zware metalen en het papier kan zorgen voor lokale dichtslibbing.
  4. In 2021 is een waterspeelplaats aangelegd op de insteek van de wadi. het opgepompte water stroomt door een zandvlakte. Bij regen stroomt er ook water. en de kinderen zullen het zand ook gaan verspreiden in de wadi. dit kan dichtslibbing opleveren.
  5. bij de wadi staat een paal met bordje dat er geen honden mogen worden uitgelaten. Dit is een goede preventiemaatregel vanuit volksgezondheid. voorkomt dat als de wadi volstaat en kinderen erin spelen dat ze ziek van de e-coli uit hondenuitwerpselen kunnen worden.
  6. De wadi is in 2007 ook bezocht, opvallend was dat toen de wadi zich na een heftige regenbui vulde, dat hij voldoende snel leegliep. dit uitte zich in luchtbellen in het water. In oktober -december 2023 is er extreem veel neerslag gevallen. In de media verschijnen in januari 2024 plaatjes van wadi's waarin geschaatst wordt. Niet in deze wadi dus, deze functioneert na 15 jaar nog als een tierelier al het gaat om infiltratievermogen.

Samenvatting (Dutch description)

wadi van 40-50 cm diep. ontvangt regenwater afstromend van de omliggende wegen en via omgekeerde slokops die het regenwater van het HWA-systeem aanvoeren. De Wadi's van Grote Beek, Leibeek en Vlierbeek zijn via duikers met elkaar verbonden.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

About the author

Aquantal Batavodurum

• Submitted 2292 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 2292 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →