EU Future Cities project - Coehoornpark met waterspeelplaats

Subsurface Infiltration

Community Garden

Water Playgrounds - Urban Area

Created at: 22 Mar 2022

Description

Project description at EU Future cities project: At the end of 2013 in the Coehoorn neighbourhood in the Dutch city of Arnhem a process of social innovation started. The stakeholders living and working in the area were triggered successfully to take the future into their own hands. The neighbourhood proved to be a very effective area to reach individual stakeholders. Together, residents and local entrepreneurs turned a parking lot into a park. In a second step, in September 2014, a water playground was realised with financial support of the waterboard, the drinking water company and again the residents. In the eyes of the municipality of Arnhem and its partner Alliander (regional energy network organisation in the Netherlands), focussing on the neighbourhood level could be a very effective level to ‘reach’ the individual stakeholder. In a first step residents were asked what they would like to change in their own direct environment. Many residents responded that they wanted more green and preferably a small park in their quite stony living environment. In April 2014 the first phase of the construction of the Coehoorn park was realised on a former parking lot with help of sponsors and participation by the neighbourhood. In September 2014 the second phase, adding a water playground, was realised with additional financing by the waterboard, the drinking water company and again the residents. Friday November 2014 was the official opening of the completion of the park.


Samenvatting (Dutch description)

In 2013 is samen met de inwoners een project gestart dat geleid heeft tot het Coehoornpark. Op deze plek stond vroeger de Kleine Eusebiuskerk die in 1990 is gesloopt. Het plan van Rem Koolhaas voor een grote woontoren werd door de inwoners afgekerud. In 2014 is het Coehoornpark geupgraded met een waterspeelplaats. Dit is betaald door de inwoners, gemeente Arnhem, drinkwaterbedrijf en waterschap.

De waterspeelplaats wordt gevoed oa door het afgekoppeld regenwater van de nabijgelegen basischool. Het water stroomt via een goot naar de laagste gelgen plek in het park met een kuil. Het ontwerp van de waterspeelplaats is gemaakt door Willem Jacobs, (tevens de park regisseur)

Toelichting Willem Jakobs op ontwerp: (www.coehoorncentraal.nl) ‘Er is drinkwater om de dorst te lessen en de groenten uit het park te wassen. Er is een waterspuwer in de vorm van een slang die regenwater spuwt om het groen te begieten en om mee te spelen. En er is groen om op te eten, om naar te kijken en om op een warme zomerdag lekker in de schaduw te kunnen zitten. De hekken tussen het park en het schoolplein van basisschool De Rank zijn verwijderd zodat de kinderen direct toegang hebben tot het park. Met gebruik van oude tufsteenbrokken van de Eusebiuskerk en de aanleg van een nieuwe beekloop is een waar speelparadijs ontstaan in het centrum van de wijk Coehoorn.’

Water en groen hebben veel te bieden in de stad. Stedelijk gebied met veel verstening is extra gevoelig voor opwarming als gevolg van de klimaatverandering. Kleine oases met water en groen helpen om het stedelijk klimaat aangenaam te houden. Extra aardig is het om water en groen zoveel mogelijk betekenis te geven zoals in het Stadspark Coehoorn is gebeurd.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Images


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →