Regenwaterbenutting bier - Brouwerij de Hemel (2018-2019)

Rainwater Harvesting

Created at: 06 Apr 2022

Description

Municipality of Nijmegen participated in the Green Capital Award in 2015, 2016 and 2017 and won the latter. The Green Captal year of 2018 was put into place with many challenges in which inhabitans, municipaly and companies participated.

One of the challenges was producing beer with rainwater as a source. Local Brewery de Hemel (Heaven) installed a storage basin of 1 m3 to collect the rainwater from the roof. The water was filtered before taking into the beer production. Lesson learned is that our drinkingwater is to cheap. It takes 25 cents extra per bottle to produce beer from rainwater at this scale. Brewery the Prael in Amsterdam applies the filtering on a larger scale and their full production uses rainwater fro the beer.


Samenvatting (Dutch description)

Gemeente Nijmegen heeft in 2015,2016 en 2017 meegedaan aan de Green Capital Award en won in het laatste jaar. De uitwerking van nijmegen Green Capital 2018 vond plaats met challenges. Een van deze challenges betrof het produceren van bier met regenwater als grondstof. Lokale brouwerij de Hemel (beroemd van de witte Raaf, jaren negentig) verzamel het regenwater van het dak tot een batch van 1 m3. Het water werd daarna gefilterd met een speciale installatie en daarna gebruikt voor het bier. Het bier is in productie geweest in 2018 en 2019 als onderdeel van Green Capital en daarna niet verder geïntegreerd in de brouwerij.

De les van dit project is dat op deze schaal de kosten 25 cent per flesje hoger zijn dan als drinkwater gebruikt zou zijn. Het drinkwater is simpelweg nog te goedkoop.

Het gebrouwen bier Parapluvius is en bier in de Weizen Stijl met een alcohol percentage van 5.0%. De bierstijl Weizen komt van oorsprong uit Duitsland. Als omschrijving van de eigenschappen wordt gezegd: Parapluvius is een blond tarwebier met 5,5% alcohol en een frisse kruidige smaak van zoethout en sinaasappelschil. Dit bier is gebrouwen met regenwater.

Brouwerij de Prael in Amsterdam heeft in 2018 al opgeschaald naar steeds meer regenwater als bron voor hun bier.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Videos


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →