Hellend groen dak restaurant Zijdewinde (2008)

Green Roof

Created at: 05 Sep 2023

Description

Hellend groen dak restaurant zijdewinde (2008) In de jaren 60 was Lent een dorp met veel kwekerijen met kassen. Naast het restarant ligt een wiel of kolk, restant van een oude dijkdoorbraak.

Info website restaurant: Het restaurant Op een schitterende plek aan de dijk, tussen Lent en Bemmel, ligt restaurant Zijdewinde.Het pand oogt modern maar past tegelijkertijd prachtig in de natuurrijke omgeving. Met het golvende dak, waarop een beplanting van vetplanten is geplaatst, past het gebouw uitstekend bij het waterrijke dijklandschap.

Vanuit het restaurant en vanaf het terras kijkt de gast uit over de boomgaard en de kolk. Een gedeelte van het gebouw bevat een vide, vanwaar men via de grote glaspartijen zelfs de Waalbrug kan zien.

De naam zijdewinde Sinds 1200 loopt er een dwarsdijkje over het grondgebied van Zijdewinde. Dit dijkje was voorheen de grens tussen de buurtschappen Lent en Doornik en heette vroeger een ''sidewende''. De eerste woningbouw in de Betuwe ontstond in de middeleeuwen rond dergelijke dijkjes, welke tot voordeel hadden dat men bij hoge waterstand toch van huis kon.

Zowel voor dit pand als aan de achterzijde, in het wandelgebied, is nog een gedeelte van de sidewende te zien. De naam Zijdewinde is van dit dijkje afgeleid.

Historie Al eeuwenlang werd er in dit gebied fruit, tabak en groenten gekweekt. Dit kwam mede doordat de rivieren decennia lang vruchtbare grond afzette op de oevers van de waal. Pas in de 19e eeuw deed de potplantenteelt haar intrede. Ook de huidige eigenaar van restaurant Zijdewinde was sinds 1977 actief in deze branche. In 500m2 bloemenkas werden verschillende potplanten gekweekt, zoals cyclamen, primula's, fuchsia's en geraniums.

Echter in 2000 besloot hij het roer volledig om te gooien. Door schaalvergroting en prijzen die continue onder druk stonden, stopte hij met de potplantenkwekerij. In plaats hiervan bouwde hij Restaurant Zijdewinde, die in 2008 haar deuren opende. Mede door de waalsprong en de toenemende bevolking hopen wij op de toekomst te zijn voorbereid.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Videos

About the author

Aquantal Batavodurum

• Submitted 1961 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 1961 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →