do it yourself, ecodorp Boekel Algemeen

Do It Yourself - Urban Farming

Eco Villages

Created at: 10 Feb 2017

Description

Gepubliceerd op 6 feb. 2017 Na de geboorte van hun zoontje, acht jaar geleden, besluiten Ad Vlems en Monique Vissers om hun leven radicaal om te gooien. Ze verruilen hun huis in Tilburg voor een container op een braakliggend terrein in Boekel. Hier moet een duurzaam ecodorp verrijzen.


Samenvatting (Dutch description)

do it yourself, Boekel

In Boekel verrijst een wijk die volledig ecologisch gebouwd wordt. De inwoners (tevens bouwers) van de wijk zijn zich bewust van de uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt en zoeken samen naar oplossingen.

Deze projectbeschrijving verscheen eerder op ruimtelijkeadaptatie.nl

De bouw van de eerste klimaatbestendige woningen stond voor 2019 in de planning en in 2020 staan er in totaal 30 huizen met groene daken. De groene daken vormen niet alleen een buffer voor hevige regenval, maar zijn ook bestand tegen de extreem grote hagelstenen die we in de toekomst steeds vaker mogen verwachten. Zelfs de speciale zonnepanelen op de daken zullen niet breken tijdens een hagelbui.

Elke woning krijgt een tank waarin duizenden liters regenwater kan worden opgevangen. Het gefilterde regenwater kan als drinkwater worden gebruikt. Het ecodorp heeft verschillende oplossingen voor hittestress. Naast de isolerende groene daken, hebben de huizen ook 40 centimeter dikke muren, gemaakt van kalkhennep. Dat zorgt ervoor dat het binnenklimaat stabiel blijft, ondanks hoge buitentemperaturen. Dichte begroeiing, hoge bomen en een zwemvijver bieden ook verkoeling.

Een deel van het benodigde voedsel willen de inwoners van de wijk halen uit een voedselbos. Een voedselbos is een manier van voedsel produceren met meerjarige planten zoals bomen en struiken. Dat zou klimaatresistenter zijn dan het verbouwen van voedsel met eenjarige planten omdat een voedselbos om verschillende redenen beter bestand is tegen hevige regenval, droogte en hitte.

Resultaten Het ecodorp is nog in aanbouw. Er zijn verschillende bewezen voordelen van groene daken, regenwateropvang in tanks, ecologische waterzuivering en lokale energievoorziening. De wijk wil daarin een voorbeeld zijn voor anderen. Wil je meer weten over de technieken en plannen van Ecodorp Boekel? De dertig klimaatadaptieve woningen en het buurthuis staan open voor rondleidingen en workshops. Daarnaast worden er informatiemiddagen georganiseerd.

Leerpunten • Ecodorp Boekel was verrast door de mogelijkheden die de overheid biedt voor versoepeling van regelgeving bij een experimenteel project zoals het ecodorp. Door versoepeling van regelgeving in de Crisis- en Herstelwet zijn mogelijkheden getest die binnen de huidige regelgeving niet mogelijk waren. Daarnaast mogen duurzame innovaties worden uitgeprobeerd in Ecodorp Boekel, zelfs als ze het certificeringstraject nog niet doorlopen hebben.

• Helaas blijkt dat Nederlandse banken nog moeite hebben om innovatieve projecten te financieren. De Duitse GLS Bank gaat het grootste deel van de financiën op zich nemen. Het Nationaal Groenfonds financiert een deel, omdat het een groene wijk is met een meetbaar biodiversiteitsplan. De Provincie Noord-Brabant ondersteunt het project financieel met een subsidie.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Videos


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Urban Agriculture projects →