watersquare Betondorp Amsterdam

Watersquare (waterplein)

Created at: 05 Dec 2016

Description

watersquare Betondorp Amsterdam

Samenvatting (Dutch description)

Het geplande groot onderhoud aan wegen en riolering in Betondorp was aanleiding om te kijken of de omgang met water in de buurt Betondorp niet op een andere, vernieuwende manier aangepakt kon worden. Hierbij hebben verschillende organisaties (o.a. Stadsdeel Oost, Waternet, Tauw en buurtbewoners) samengewerkt om tot nieuwe oplossingen te komen. Betondorp ligt in de Watergraafsmeer, een polder 5 meter beneden zeeniveau. Een grote uitdaging dus als het gaat om de verwerking van regenwater. In de wijk zijn een aantal kleinschalige, vernieuwende maatregelen in de openbare ruimte gepland die helpen om de buurt beter bestand te maken tegen extreme buien.
De vernieuwde Brink, de centrale plek in Betondorp is klaar. Dit plein is nu Rainproof van boven (regenpijpen) én van onder (kratten)! Vrijdag 10 mei is de opening van de Brink feestelijk gevierd. Met een korte toespraak van Stadsdeelbestuurder Maarten Poorter, live muziek van Nederlandse bodem, een groenmarkt, informatiekramen, workshops, heerlijke hapjes en drankjes van lokale ondernemers en nog veel meer... Ook heeft Groetje Groen in samenwerking met woningbouwverenigingen Ymere en Eigen Haard plantjes uitgedeeld aan bewoners van Betondorp.

De renovatie van de Brink is onderdeel van het groot onderhoud van de openbare ruimte in Betondorp. Met de afronding van de Brink is een nieuwe mijlpaal bereikt. Het plein is nu klaar voor de toekomst dankzij de nieuwe inrichting en het krattensysteem dat onder het plein is aangelegd.
Ondergrondse waterberging

De Brink is nu een ideale plek om regenwater op te slaan. Dit is belangrijk omdat Betondorp maar liefst vijf meter onder zeeniveau ligt, waardoor er na zware regenval vaak wateroverlast ontstaat. Op de Brink is gekozen voor een ondergrondse oplossing: waterberging in kunststof kratten. De regenpijpen van omliggende gebouwen komen op het plein uit. Ook komt het regenwater via straatkolken en de speciaal ontworpen Goot Steen in het midden van het plein terecht in het grote ondergrondse krattenveld. Dit krattenveld staat in verbinding met het grondwater en met een drainagesysteem, een systeem waardoor het water langzaam wegzakt in de ondergrond. Hierdoor wordt het riool ontzien. Het plein is in het midden lager aangelegd dan aan de randen. Zo kan bij heel zware buien, als de kratten zijn volgelopen, het water op het midden van het plein blijven staan zonder al te veel overlast te veroorzaken voor omwonenden.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

About the author

Floris Boogaard

• Submitted 772 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 772 projects by this author →

Downloads

No downloads added

Related projects

Below you will find projects from the same category. Please click here to view all projects related to the Water focus topic.

Project Created
's Hertogenbosch, waterplein (Eikendonkplein 02 Dec 2014
Rotterdam - Waterplein Benthemplein 18 Jun 2015
Rotterdam - Watersquare (Waterplein) Bellamyplein/ Spangen 18 Jun 2015
Waterplein, Tiel 05 Dec 2016
waterplein, Vlist (planned) 05 Dec 2016
watersquare Malmo, Sweden (also constructed wetlands, green roofs and swales in gully free area) 05 Dec 2016
watersquare Bradford 05 Dec 2016
watersquare Betondorp Amsterdam 05 Dec 2016
Waterplein Zaltbommel (Leoninusplatsoen) 19 Dec 2016
W-fountains 10 May 2017
bycle storage watersquare? 05 Jun 2017
watersquare Israel plads and water art 05 Jun 2017
watersquare 05 Jun 2017
Waterbergende rotonde 01 Aug 2017
Maple Garden Taichung 06 Feb 2018
Water Square John Lennonstraat Nijmegen (2007) 07 Mar 2018
Water square Jakarta 26 Mar 2019
Waterplein Willem Wilminkplein Enschede 18 Apr 2019
Water square school augustenborg 11 Jun 2019
Porous plastic paving 11 Jun 2019
Water square combined with sports area in public space 14 Jun 2019