Noodoverloopgebied tbv. stedelijke ontwikkeling Om de Weede -fase 1B

Water Storage Rural-Urban Fringe

Created at: 21 Mar 2024

Description

Gemeente Zwartewaterland - 18 december 2020 Waterhuishouding Hasselt - Om de Weede 1B Waterhuishoudingsplan op hoofdlijnen

De kernelementen van het waterhuishoudingsplan zijn oppervlakkige afstroming, wadi’s, en overloopgebieden. Het hemelwater wordt oppervlakkig afgevoerd naar ofwel een wadi of direct naar het aangrenzende oppervlaktewater, afhankelijk van de locatie. Het hemelwater wordt direct oppervlakkig afgevoerd naar het oppervlaktewater bij de gebieden die direct grenzen aan het oppervlaktewater. Het straatprofiel is hier onder afschot richting het oppervlaktewater. Ter plaatse van de gebieden die niet grenzen aan oppervlaktewater, wordt een wadi gerealiseerd, waardoor het hemelwater hierop kan afwateren.

Gedurende extreme neerslag (>T10 bui) worden de overloopgebieden benut om het watersysteem te ontlasten en water vertraagd te laten afvoeren. Zo krijgt het overloopgebied aangrenzend aan de westzijde van De Weede een heel flauw talud welke kan onderlopen als het waterpeil in Om de Weede stijgt. De overige overloopgebieden kunnen worden voorzien van een drempeltje (5 cm) indien het water-op-straat hoger wordt dan dit drempeltje, zal het water-op-straat de overloopgebieden instromen. Middels een leiding kan overtollig water vertraagd afvoeren naar het oppervlaktewater.

Aandachtspunt bij de oppervlakkige afstroming, is het voorkomen dat het voetpad/fietspad drassig of glad wordt of veel plasvorming heeft. Op plekken waar mogelijk kan dit door een profiel met greppel of wadi toe te passen.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

About the author

Aquantal Batavodurum

• Submitted 2292 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 2292 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →