Amsterdam - Watervertragende groenstrook, Zuidelijke Wandelweg

Other categories

Created at: 02 Jan 2017

Description

impressie zuidelijke wandelweg © Dienst Zuidas Groen en droog op de Kop Zuidas Door Redactie Rainproof Gepubliceerd op 1 augustus 2016 Groen in de openbare ruimte is niet alleen mooi en fris, het kan ook zorgen voor droge voeten. Daarom leggen de gemeente Amsterdam, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Waternet deze zomer in de nieuwe woonwijk op de Kop Zuidas een zogenaamde watervertragende groenstrook aan. De groenstrook is uniek; nog niet eerder werd hoogwaardig groen gecombineerd met regenwateropvang.

Hevige regen zorgt de laatste dagen voor wateroverlast. Door het tijdelijk opvangen van regenwater ontlast de groenstrook het hemelwaterriool. Omdat de strook lager ligt dan de omgeving ligt, stroomt het regenwater van de Zuidelijke Wandelweg en van de nabijgelegen daken in het groen. Het water blijft er maximaal 24 uur in staan, waarna het langzaam infiltreert in de bodem. Als het echt hard regent en de groenstrook dreigt te overstromen, dan stroomt het water via een overstort alsnog naar het hemelwaterriool. Hierdoor zal het regenwater, ook bij heftige buien, niet de huizen instromen.

Toegevoegde waarde voor de wijk De drie meter brede groenstrook wordt beplant met waterminnende planten, die niet alleen functioneel zijn, maar ook het hele jaar door mooi zijn om te zien en de wijk een groen karakter geven.

De watervertragende groenstrook is een pilot en komt eerst alleen aan de Zuidelijke Wandelweg te liggen. Zodra het een succes blijkt, kan het op grotere schaal worden toegepast op de Zuidas en mogelijk ook op andere plekken in Amsterdam.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Downloads

No downloads added

Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →