drijvende zonnepanelenpark - zandwinplan Roelofs Tynaarlo

Floating Solar

Created at: 31 May 2022

Description

floating solarfield on surfacewater. The water came into existence when the sand was mined for infrastructural building purposes.


Samenvatting (Dutch description)

28 mei 2019 was het startsein voor de bouw van het grootste drijvende zonnepark van Europa op de zandwinplas van Roelofs in Tynaarlo is gegeven. Bij de opening werd een toepasselijk een zonneboot te water gelaten.

Het drijvende zonnepark wordt aangelegd door Groen Leven en is 6 hectare groot, bestaat uit 23.000 zonnepanelen en heeft een vermogen van 8,4 megawatt. Dit is genoeg groene stroom voor zo’n 2.300 huishoudens. Daarmee is het op dit moment het grootste drijvende zonnepark van Europa.

In november 2020 is begonnen met een verdere uitbreiding van het zonnepark naar 39k panelen. De uitbreiding wordt aan de oostkant van het bestaande drijvende zonnepark bevestigd en bestaat uit 3 drijvende zonneblokken die aan de bodem verankerd zullen worden.

De aanvulling op het drijvende zonnepark bestaat uit een constructie die zorgt voor stabiliteit, flexibiliteit en rendement. Met behulp van glas-glaszonnepanelen en lichtstraten blijft lucht en licht het wateroppervlak raken. Ook met de uitbreiding is de zandwinplas niet volledig bedekt met zonnepanelen: maar een derde van de plas wekt zonne-energie op.

Zo blijft er voldoende ruimte over voor flora en fauna. Daarnaast wordt het nieuwe gedeelte verankerd aan de bodem met flexibele bodemverankering. Deze vorm van verankering biedt meer bewegingsruimte bij bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden. Doordat er in de bodem verankerd wordt, wordt de ecologie in de oevers niet aangetast.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Images


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Energy (Climate Mitigation) projects →