EU Future Cities project: Vertical green municipal tower 2011-2021

Green Facade (green wall)

Created at: 15 Feb 2022

Description

Text of project EU Future Cities:

Vertical green - the third dimension

As there is not much space for green in the city centre, alternatieve locations were found. One solution is to make green walls. Two places to install such walls were selected. Unfortunately, one of the two was not approved by the municipal committee for building quality. The other one was apporved in july 2011 and a green wall was installed on an elevator shaft of a municipal building. The wall has about 200 square metres of green and consists of planter boxes with ivy growing on an iron rack. Food and water is distributed by a drip iirgation system.


Samenvatting (Dutch description)

In 2011 is de toren bekleed met rekken met verschillende soorten beplanting. De toren was eigendom van derden die toestemming gaven voor een tijdelijk project met de groene muur op de liftschacht. Het hoofd idee is om aan de nimmeegse inwoners te laten zien dat vanuit klimaatadaptatie ook zaken mooi gemaakt kunnen worden. Bij de aanleg zat een contract voor 10 jaar onderhoud. In 2021 is het project afgebroken. Voedsel en water werd aan de rekken met planten voorzien via een druppel irrigatie systeem.

Lessen uit het project: Het groen zat op 30-40 m hoogte, inwoners zagen het niet altijd Door de hoogte en wind droogden de planten in de winter uit en moesten per rack vervangen worden. Van de 7-8 soorten planten in het begin bleef zo ongeveer alleen de hedra over als meeste sterke plant.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

About the author

Aquantal Batavodurum

• Submitted 2289 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 2289 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Heat projects →