Natuurbrug, Ecoduct Weerterbergen/Maarterbergen A2 - (Weert, 2013)

Ecoduct

Created at: 07 Feb 2024

Description

De Natuurbrug Weerterbergen is een uit twee ecoducten bestaande natuurverbinding in de rijksweg A2 en de spoorlijn Eindhoven-Weert nabij het viaduct Maarheezerhutten. Het ecoduct ligt tussen Weert en de provinciegrens van Noord-Brabant en Limburg. De natuurbrug verbindt het Weerterbos met de Weerter- en Budelerbergen.

De Weerterbergen, waar het ecoduct naar vernoemd is, vormt samen met de Budelerbergen een natuurgebied van circa 900 hectare en is een belangrijk vogelbroedgebied. Het natuurgebied bestaat uit naaldbossen, heidevelden en stuifzanden. Een deel was ingericht als het militaire oefenterrein Legerplaats Budel/Nassau-Dietzkazerne.

De natuurbrug bestaat uit twee bouwwerken waarvan één over de spoorlijn Eindhoven-Weert en de andere over de A2. Het ecoduct over het spoor is 24 meter lang en 40 meter breed, het deel over de A2 is 75 meter lang en 40 meter breed. Het ecoduct over de snelweg heeft een pijler in de middenberm en overspant mede de parallel gelegen Doctor Anton Philipsweg.

De Natuurbrug Weerterbergen is onderdeel van het Meerjarenprogramma Ontsnippering, waarbij voor 2018 onder andere een aantal ecoducten worden gebouwd om verschillende natuurgebieden met elkaar te verbinden, zodat dieren zich ongestoord van het ene gebied naar het andere kunnen verplaatsen. Een ander ecoduct in de A2 dat deel uitmaakt van dit programma is het iets noordelijker gelegen Ecoduct Groote Heide. De plaatsing van de liggers voor het snelwegdeel van beide ecoducten vond tegelijkertijd plaats tijdens een 24-uurs afsluiting van de A2 tussen knooppunt Leenderheide en Weert in het weekend van 6 en 7 juli 2013. De liggers over het spoor zijn in april op hun plek gelegd. De bouw van de Natuurbrug Weerterbergen begon 21 januari 2013 en was op 8 januari 2014 gereed.[1] De officiële opening was op 12 maart 2014.[2] Het project was een samenwerking tussen Rijkswaterstaat en ProRail.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Videos

About the author

Aquantal Batavodurum

• Submitted 2292 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 2292 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Nature (Biodiversity) projects →