Voedselbos A2 bij Beesd

Community Garden

Created at: 24 Jul 2023

Description

We currently do not have a detailed description of this project.

Samenvatting (Dutch description)

Goed in het zicht van de bijna 5.000 auto’s die per uur over de A2 rijden, laat Albert Heijn (AH) een voedselbos groeien.

Het zijn nu nog twijgjes, die expres niet helemaal in rechte rijen staan te groeien langs de A2 ter hoogte van Beesd. Een groot bord aan de gevel van fruitbedrijf Vogelaar Vredehof maakt het voorbijrazende verkeer duidelijk dat het een voedselbos van Albert Heijn is. Misschien denkt een deel van de automobilisten dat daar de fruitbomen iets verderop mee bedoeld worden. Maar het zijn toch echt de kniehoge takjes op het perceel van 2 hectare tussen de boomgaarden en het riviertje de Linge.

We moeten iets doen met voedselbossen

“Het is mede een idee van onze missieversnellers”, zegt AH-CEO Marit van Egmond, bij de officiële opening vanmorgen. “Dat is een groep jonge AH-medewerkers, die ideeën aandragen voor ons bedrijf op weg naar een gezonde, sociale en duurzame toekomst. Die zeiden: we moeten iets doen met voedselbossen.”

Natuurinclusieve manier van telen Dat is nu dus aangelegd op de plek waar tot niet zo lang geleden AH-fruitbedrijf Vogelaar Vredehof nog een perceel peren had staan. “Het wordt niet het meest productieve fruitperceel van Nederland”, zegt directeur Sier van den Brand van Vogelaar Vredehof, met gevoel voor understatement. “We gaan ook niet bij alle AH-fruittelers zo’n voedselbos aanleggen. Maar het is wel een vooruit kijken naar een meer natuurinclusieve manier van telen. Ook een manier van positief communiceren met schooljeugd en met mensen die hier langs komen wandelen en fietsen.”

Voedselbospakketten in AH-schappen Het duurt een paar jaar voordat er in enige omvang productie komt van de nu nog kleine fruitbomen en bessenstruiken. Maar Erik van Nieuwenhuijzen, bij AH verantwoordelijk voor sourcing en inkoop van groente en fruit, sluit niet uit dat er verspakketten zullen komen met producten uit de voedselbossen van AH. Meervoud? “Tuurlijk. Dit gaat naar meer smaken.”

De boompjes moeten nog een tijdje groeien voor er van een daadwerkelijk voedselbos sprake kan zijn. De boompjes moeten nog een tijdje groeien voor er van een daadwerkelijk voedselbos sprake kan zijn. Natuureducatie en fruitbeleving Dat vonden zeker ook de schoolkinderen van de Oranje Nassau basisschool uit Geldermalsen. Een ochtendje timmeren aan vogelhuisjes en bijenhotelletjes, rondleiding door ‘voedselboswachters’ en fruittaart eten, dat wil je elke vrijdagochtend wel doen. En dat gaat ook vast vaker gebeuren, kondigde wethouder Rutger van Stappershoef van de gemeente West-Betuwe aan. Die stelde trots te zijn op de status als dé fruitgemeente van Nederland. En dus ook te willen investeren in natuureducatie en fruitbeleving voor zowel de schooljeugd als voor de talrijke recreanten, die langs de Linge komen fietsen en die dan ter hoogte van Beesd langs dit fruitige voedselbos komen.

Marit van Egmond, Sier van den Brand, Rutger van Stappershoef en een basisschoolleerling planten de laatste boompjes. Marit van Egmond, Sier van den Brand, Rutger van Stappershoef en een basisschoolleerling planten de laatste boompjes.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Videos

About the author

Floris Boogaard

• Submitted 2066 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 2066 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Urban Agriculture projects →