Description
Foodforest is a perfect way to deal with heat and drought. A foodforest is able to manage its own water demand.
Samenvatting (Dutch description)
Het voedselbos Ketelbroek is aangelegd in 2009.
In 2018 tijdens de langste hittegolf ooit en de droge zomer bleek dat zowel volkstuinen als voedselbossen niet verdroogd waren. Voedselbossen zijn in staat om hun eigen waterhuishouding te regelen.
Linkedin Blog Wytze
Niet bewateren en toch een grotere oogst?
Deze satellietfoto van Voedselbos Ketelbroek komt uit recordjaar 2018. Naast het voedselbos (middenonder), de snijmaïsakker (middenboven) en het aardappelveld (linksonder) is het kunstgrasveld van de lokale voetbalclub (linksboven) het enige perceel dat niet uitdroogde. De snijmaïsoogst mislukte, de aardappels werden gered door 24/7 te irrigeren. Nu, vier jaar en een week later, is het opnieuw kurkdroog.
In het voedselbos werd niet bewaterd. Toch was de oogst groter dan het jaar daarvoor. Hoe kan dat? Het voedselbos tovert toch zeker geen water uit het niets?
Als het geen magie is, komt het in ieder geval in de buurt. Bosecologen ontdekten dat er in een bos dat met rust gelaten wordt, ruilhandel ontstaat tussen bomen en ondergrondse schimmels. De schimmels ontvangen koolstof van bomen en geven in ruil daarvoor water terug uit grondlagen waar boomwortels niet makkelijk komen. Omdat voedselbossen naar de principes van een natuurlijke bos worden ontworpen, vinden we ook hier deze samenwerking terug.
Help us provide more detailed information about this project by
contributing!