Bewonersinitiatief Delistraat /met bewoners/ particulier edit
Deze nieuwbouwwijk was oorspronkelijk voorzien van veel verharding. De bewoners wilden een groener beeld.
Veel straten in de gemeente zijn bezig met vergroening in de straat. Zo ook de Delistraat in de wijk ’t Getfert. Anieke Kranenburg woont in de Delistraat en is samen met haar buurvrouw het buurtinitiatief Groene Getfert Tuintjes gestart. Anieke neemt ons mee door de wijk en vertelt welke acties er allemaal al zijn ondernomen.
Het initiatief
“Onze wijk is net nieuw en toen wij het ontwerp van de wijk zagen was het één en al steen. Dat vonden we jammer, omdat een nieuwe wijk ons een mooie kans leek om deze gelijk te vergroenen. Daarnaast zijn al onze huizen energieneutraal: we hebben zonnepanelen, warmtepompen en de huizen zijn goed geïsoleerd. Daarom vonden we het extra zonde als alle huizen zo duurzaam zouden zijn, maar de straat niet. Samen met mijn buurvrouw heb ik toen een buurtinitiatief opgezet voor het vergroenen van onze wijk.”
Activiteiten in de straat
“Met het buurtinitiatief zetten we zelf acties op. Zo hebben we dit jaar meegedaan aan de Nationale Burendag. We hebben er toen voor gekozen om geveltuintjes aan te leggen in de Delistraat, omdat niet iedereen hier een voortuin had en we hebben graag meer groen in de straat. Van het Oranjefonds en Douwe Egberts hebben we toen een budget gekregen om planten en aarde te kopen. Er hebben tien huizen meegedaan, maar sommige tuintjes zijn extra lang geworden, waardoor ze voor meerdere huizen langs gaan. De gemeente heeft een aantal richtlijnen voor het aanleggen van tuintjes waar je je aan moet houden. Hier heb ik een handleiding van gemaakt, waarna iedereen aan de slag kon.
Vorig jaar hadden we ook al een groene burendag georganiseerd. Toen hebben we een regentonnenactie gehouden in samenwerking met Welkoop Enschede. Bewoners konden toen voor een tientje een regenton kopen voor hun tuin. Want je kan natuurlijk de straat vergroenen, maar de meeste oppervlakte in de wijk wordt toch in gebruik genomen door de achtertuinen. Daarom is het belangrijk om die ook te vergoenen. Een regenton draagt daaraan bij, omdat je zo gemakkelijk de plantjes in je tuin water kan geven.”
Groenstroken
“Nog voordat we hier woonden hebben we ook aangeklopt bij de woningbouwvereniging. We wilden namelijk groenstroken in de straat. Vervolgens is er contact gezocht met de gemeente en zijn we met z’n drieën om tafel gaan zitten. Beide partijen wilden meewerken aan dit plan en inmiddels is het dan ook echt een samenwerking geworden. De groenstroken zijn aangelegd, wat niet gelijk makkelijk was. Oorspronkelijk hadden we namelijk tweerichtingsverkeer in de straat, waardoor er geen ruimte was voor de stroken. Uiteindelijk is er eenrichtingsverkeer van gemaakt, waardoor de straat nu smaller is en de stroken aangelegd konden worden. De groenstroken worden nu onderhouden door de gemeente. Dat is heel fijn, omdat wij sociale huurwoningen hebben. Mensen wisselen dus nog wel eens van huis, waardoor je moeilijk kunt afspreken wie voor welk stukje groen zorgt. Daarom is dit een hele mooie oplossing.
Naast dat die groenstroken zorgen voor meer groen in ons straatbeeld, fungeren ze ook als wadi’s. Ze zorgen ervoor dat er een goede waterhuishouding is in de straat. Na een stortbui staat de straat dus niet blank en in de zomer is het ook niet gelijk extreem droog in de straat. Wat ook wel leuk is, is dat sommige huizen voortuinen hebben die zijn meegenomen in het plan. Die tuinen hebben dezelfde beplanting als de groenstroken en worden tevens ook onderhouden door de gemeente.”
Een groene oase
“De Delistraat en de Wooldriksweg worden verbonden door de Medanstraat. Het oorspronkelijke idee was dat dit een straat werd met aan beide kanten parkeerplekken. Ons leek het een beter idee om van deze straat een groene oase te maken. We hebben een avond georganiseerd met de buurt, zodat iedereen kon stemmen: voor of tegen de oase? Gelukkig was de meerderheid voor. Een landschapsarchitect heeft toen naar de straat gekeken en een mooi ontwerp gemaakt. Deze straat is nu autovrij en dus volledig groen. Het is mooi dat de Medanstraat de andere twee straten met elkaar verbindt. Ik geloof namelijk dat je naast een groen initiatief ook een sociaal initiatief vormt, want wij brachten eigenlijk op deze manier alle buren samen. Zo hebben we dus eigenlijk op twee manieren een verbinding gelegd.”
Groene parkeerplekken
“In de straat hebben we zelfs watervriendelijke parkeerplaatsen. In de parkeerplekken zijn gaten gemaakt. Dat zijn waterinfiltratie elementen: je haalt er een klinker uit en plaatst zo’n element erin. Hierdoor kan het water in de grond zakken en werken we dus weer aan een goede waterhuishouding in de straat. Anieke Kranenburg woont in de Delistraat en is samen met haar buurvrouw het buurtinitiatief Groene Getfert Tuintjes gestart. Anieke neemt ons mee door de wijk en vertelt welke acties er allemaal al zijn ondernomen.
“Onze wijk is net nieuw en toen wij het ontwerp van de wijk zagen was het één en al steen. Dat vonden we jammer, omdat een nieuwe wijk ons een mooie kans leek om deze gelijk te vergroenen. Daarnaast zijn al onze huizen energieneutraal: we hebben zonnepanelen, warmtepompen en de huizen zijn goed geïsoleerd. Daarom vonden we het extra zonde als alle huizen zo duurzaam zouden zijn, maar de straat niet. Samen met mijn buurvrouw heb ik toen een buurtinitiatief opgezet voor het vergroenen van onze wijk.”
Created by Hendrik Jan Teekens on 26-8-2022