vijver en De spoelput Beek

Pond (Retention pond)

Created at: 21 Oct 2023

Description

vijver en De spoelput Beek


Samenvatting (Dutch description)

vijver en De spoelput Beek

Nieuwe Holleweg bij 53 te Beek: spoelput Gemeentelijk monument

Huidige functie: geen Bouwjaar: ca. 1910, 2001-2002 (herbouw overkapping) Kenmerken: gemetseld rechthoekig bassin van ca. 8 x 1,5 m met houten overkapping onder een zadeldak met donkere pannen. Het achterschild van het zadeldak loopt door. Daaronder bevinden zich, in de rand van het bassin, vier hardstenen knielvlakken. Vroegere functie: spoelput

De voormalige spoelput de Smorenhoek aan de Rijksstraatweg te Beek.

Een langwerpig bassin van ca. 2 x 20 m met bakstenen rand. In de rand zitten aan beide zijden negen hardstenen knielvakken met houten planken van waaruit de wasvrouwen vroeger hun was spoelden. Aan de westzijde stroomt bronwater uit de stuwwal de put binnen, aan de andere kant stroomt het er via een beekje uit.

Bouwjaar: 19e eeuw, gerestaureerd 1987

Beek stond vroeger bekend als wasdorp. Welgestelden lieten hun was door de wasvrouwen doen. Beek ligt in het stroomgebied van kleine beekjes die via Groesbeek afwateren in het Meertje om vervolgens in de Waal uit te monden. Al in de Romeinse tijd werd die stroom voor allerlei doelen ingezet. In Berg en Dal zijn daar nog voorbeelden van te vinden. De Broerdijk in Nijmegen dankt er zelfs haar ontstaan aan.

Het water wat via Beek stroomde bleek zodanig helder te zijn dat het goed gebruikt kon worden voor de was oude stijl. Een heuse "wasindustrie" ontstond daardoor. Her en der zijn in Beek nog spoelputten of restanten er van te vinden. Deze put heeft zelfs bescherming in een monumentenregister gekregen.

Deze put heeft momenteel, behalve als toeristische trekpleister, geen functie meer.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Images

Videos

About the author

Floris Boogaard

• Submitted 2070 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 2070 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →